zondag 3 april 2011

Een week vol afwisseling

Afgelopen zaterdag de bootdag voor de weeskinderen en het was net als de vorige keer erg leuk. Kinderen genieten zo van het boottochtje en het rondrijden op de motor en natuurlijk de lekkere braai en de snoepzak. Wat dat betreft zijn kinderen in de hele wereld hetzelfde en dat is leuk om te zien. Alleen zijn kinderen hier over het algemeen wat eerder tevreden omdat ze dergelijke dingen niet kennen en alles leuken lekker vinden. Geen kinderen die zeggen: dit lust ik niet of dat is niet lekker. Kortom een leuke dag.

Maandag een townshiptour gedaan met de ouders van een vrijwilliger; erg leuk om te doen. Je rijdt de townships in stapt ergens uit en je loopt langs de huizen. Even een praatje maken met de mensen wat ze altijd erg op prijs stellen. Ze begroeten je alsof je ze al jaren kent. Bij een fruit- en groentestalletje koop je wat appels en deze mensen zijn ook weer blij dat ze wat verkocht hebben. Als je kijkt waar zo’n his van gemaakt is dan is het knap dat er een deur en raam ingemaakt is.

Zoals ik in de vorige blog al heb verteld krijgen jongeren les in computerlessen en dergelijke. Dit duurt ongeveer 2 maanden en dan doen ze examen en krijgen ze een diploma. Het wordt Graduation genoemd en is erg officieel. Afgelopen vrijdag kregen meer dan 40 jongeren een diploma en/of certificaat uitgereikt. De jongelui zien er erg mooi uit en een aantal van hen vertellen hoe R4L ze heeft gemotiveerd om door te gaan. Ook is er muziek en de zaal zit vol met ouders en vrienden. Na afloop zijn er lekkere hapjes en wat drinken. De jongeren zijn gebracht en gehaald door een bus en iedereen is in extase; zelfs de local teachers. Een dubbeldekker in de township!!! Een van hen wil dat ze foto’s van hem maken voor de bus, in de bus, achter het stuur, ga maar door en alles komt op facebook. Een dubbeldekker in de township………………geweldig wat een vreugde bij de jongelui.

En gisteren had ik bezoek uit Nijverdal; Peter en Nelleke Nijboer. Ze maken een rondreis door Zuid Afrika en waren 2 nachten in PE. We troffen elkaar rond half vier en ben samen met hun de townships ingereden; een plek waar de meeste toeristen niet komen. Natuurlijk even mijn huis gezien en het kantoor waar ik werk. Daarna lekker gegeten en heel veel gekletst. Het is zo ontzettend leuk om mensen uit je woonplaats te ontmoeten ik was net zo opgewonden als die local teachers met de bus. Er zijn veel foto’s gemaakt maar die laat ik de volgende keer zien, want ze staan op hun toestel.

Volgende week zaterdag heb ik de 1e Xhosa begrafenis. De oma van mijn huisgenoot is deze week geschept door een auto en vrij snel daarna overleden. Een zielig verhaal. Ik vertel in de volgende blog over de begrafenis en ook wat over de Xhosa cultuur.

Gisteren 13 mensen van het vliegveld gehaald een groep jongeren met 2 leraren van het Wellant College uit Gouda. Ze gaan een soort cottage bouwen en daarnaast uitstapjes maken. Vanavond een braai samen met hen en de vrijwilligers.

Je leest het; een afwisselende week en benieuwd wat deze week gaat brengen.

Een fijne zondag nog en een goede week

Groet Janny

8 opmerkingen:

  1. Hallo Janny,

    Ontzettend leuk en interessant om je blog te volgen! Ik blijf je volgen..

    Succes!!!!!!

    Groetjes, Fiep (uit Raalte)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Janny

    Zo maak je van alles mee!
    Wat leuk om mensen uit Nijverdal te ontmoeten.
    Ik ben erg benieuwd naar de foto's.
    Sterkte deze week met de begrafenis

    groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Janny,
    Mooi hoor al die belevenissen
    Jammer dat Nelleke de Taize cd's niet voor je had, maar misschien heb je ze intussen via de post
    Maak je ook eens wat foto's van je huis?
    Over een poosje krijg je de mijne van onze nieuwe woning!
    Hier was het gisteren trouwens weer voor een braai, 24 graden, heerlijk hoor, vandaag is het weer wat minder
    Steek alle vrijwilligers nog maar eens een hart onder de riem, ik vind het zo knap!
    Voor jou ook maar weer een pluim!
    Het ga je goed, groetjes Mineke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Janny,

    Jouw belevenissen zijn leuk voor ons om te lezen. Zo krijgen we een glimpje mee van een wereld die zo anders is dan de onze.

    Voor ons is het aftellen inmiddels begonnen en we kijken echt uit naar onze reis door Ntamibiƫ. Hoewel... met de lente die elke dag dicherbij komt en de avonden die langer lijken valt er ook veel te genieten in Nederland.

    Heel veel groet'n,

    Jan en Ada

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Janny,

    Net terug van Wilma en Henk. Gezellig gewandeld en lekker gegeten, wel jou gemist. Maar fijn om je verhaal te lezen. Genieten met je mee.
    groetjes
    Hein en Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Janny.
    Wat een afwisseling heb je daar in je werk.
    Uitstapjes, diploma-uitreikingen Nijverdallers ontmoeten.
    Volgens mij ben je twintig uur per dag in touw.
    Vanavond weer een uitzending van Kerk In Zicht.
    Vanmiddag decor ophangen en licht afstellen.
    Groetjes van ons
    Wim en Marjo

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lieve Janny,

    Druk zoals altijd.....
    Maar wel heel leuk, zo te lezen.
    Ik kan me voorstellen dat het gezellig is om mensen uit je 'andere' leven te zien en rond te leiden.
    Wat erg, dat ongeluk! Sterkte met de opvang van je huisgenoot.

    Groeten vanuit Nijverdal,
    Rinus en Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo Janny, eindelijk tijd om je blog te lezen. Wat past er bij jou enorm veel in een week! onvoorstelbaar wat je allemaal doet en leuk om te lezen dat het je zoveel plezier geeft.
    Wat een naar verhaal van de oma van je huisgenoot, sterkte deze week.
    Zondag verjaardag gehad, was wel wat stiller zonder jou!!
    Fijne week gewenst, liefs Henk en Wilma

    BeantwoordenVerwijderen