dinsdag 6 december 2011

Sinterklaas in Port Elizabeth



Sinds een week wonen we in een ander huis. We passen twee maanden op het huis van vrienden. Ze gaan twee maanden naar Nieuw Zeeland om hun dochter te bezoeken en willen graag mensen in huis. Wij moesten per 1 december uit het appartement en dus komt het goed uit. Het is een fijn huis waar we nu zijn, maar het vorige was ook prima. Het voelt als vakantie….nou ja een beetje dan. We worden ’ s morgens gewekt door veel verschillende vogels met ieder zijn/haar eigen geluid.

Wat is Zuid Afrika een geweldig mooi land en wat een diversiteit aan landschappen. Al diereusachtige bergen en vlaktes, wat maakt dat je je als mens klein gaat voelen. Het is nog steeds voorjaar dus alles staat nog steeds in bloei en lang. De Oostkaap waar ik woon staat bekend om de Aloƫ bloem en als ze allemaal bloeien wat een prachtig gezicht. In december komen we hier weer terug voor vakantie om de omgeving nog beter te verkennen. Nog een paar weken en dan is het inderdaad vakantie en ligt bijna alles stil in Zuid Afrika. Iedereen gaat weg met de caravan of met de auto.

Ook het schooljaar wordt afgesloten en de kinderen krijgen hun diploma of rapport uitgereikt. Het is een belevenis op zich en vind meestal plaats in de kerk, daar kunnen zeker 700-800 mensen in. Inmiddels hebben veel kinderen al vakantie en bieden wij ze een Holiday Programma om ze toch een leuke vakantie te bezorgen. Op tijd wat drinken en de kinderen vermaken zich prima met onze vrijwilligers.

De Sint is in Port Elizabeth geweest en dus ook in het vrijwilligershuis.
We zijn met 12 en hebben lootjes getrokken; cadeautje met gedicht is verplicht.
Het was erg gezellig en iedereen had er veel werk van gemaakt en de gedichten waren lang, heeeeeeel lang. Omdat niet iedereen elkaar goed kent waren de kadootjes toch origineel en leuk. Natuurlijk ontbraken de pepernoten en marsepein ook niet.

Vandaag een township gedaan en dan merk je wat je al bent ingeburgerd zo’n jaar en hoe ja aan bepaalde dingen die je in de townships ziet gebeuren gaat “wennen”. Ik vind het heerlijk om even weer door de townships te lopen met een bewoner, en een praatje met iedereen te maken. Een aantal kinderen kennen mij inmiddels en van verre zien ze al aan de auto dat ik het ben en komen mij al tegemoet; altijd leuk om te zien.
Ze vragen nooit ergens om omdat ze weten dat ze niets van ons krijgen om te voorkomen dat ze bij ieder bezoek de hand ophouden.

De nieuwkomers zijn meestal erg onder de indruk als de sloppenwijken zien, maar als je er doorheen loopt zie je ook mooie dingen gebeuren. Hier vereenzamen mensen niet, hier ben je nooit alleen als je dat niet wilt. Iedereen kent elkaar, tenminste in de kleine townships en draagt zorg voor elkaar.
Kortom dit zie je ook gebeuren en dat is zo mooi om te zien. Mensen vinden het zo leuk om even een praatje te maken. Ze beginnen meestal met: I don’t have money. Als ik dan zeg dat ik ook geen salaris heb dan geloven ze mij niet. Een wit gesichie zonder salaris dat kan niet. Als ik zeg dat het echt zo is, blijven ze mij aanstaren. Ik laat het verder maar zo.

Zaterdag een feestje gehad met Xhosa , de zwarte mensen, en zo interessant om naar hun gewoontes en tradities te luisteren. Ik moet zeggen dat ze ook veel over Nederland willen weten en wat hier de gebruiken zijn. Het zijn jonge mensen, de meeste zijn ondernemers of student en je kunt erg leuk met ze discussiƫren. We kennen elkaar al redelijk goed, omdat we allemaal naar dezelfde kerk gaan.

Het is warm vandaag en zonnig, niet om jullie jaloers te maken of zo, het is niet anders.

Ik wens jullie een fijne week en een goede voorbereiding op Kerst.

Een zonnige groet van Janny

15 opmerkingen:

  1. leuk om ipv korte FB-kreten (ook leuk hoor!) nu weer een uitgebreid verhaal te lezen. Uit je beschrijving kan ik me voorstellen dat het in allerlei opzichten een prachtig en boeiend land is: de schitterende natuur, de mooie mensen,de trieste maar ook de mooie dingen in de townships, arm maar in bepaalde opzichten toch rijk.... wat doe jij toch weer waardevolle ervaringen op die jouw leven, je kijk op de dingen, voor altijd zullen kleuren (denk ik)! Ommen is ook wel mooi, maar toch...beetje jaloers!!! Heb een goede, verwachtingsvolle tijd op weg naar het Licht van kerst-in-de-zomer. Knuffel van Luut en Sonja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He Janny, leuke foto van jou en Marieke, maar volgens mij waren jullie wel iets aan het uitvreten. Of lijkt dat maar zo?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met kerst in het vooruitzicht, maken we ons hier op voor het feest van het Licht!
    Alleen buut´n is´t koalt en reg´n achtig oftewel het is grijs en vervelend weer. Inmiddels druk met de 50tigste Volkskerstzang en de eerste Kerk in Zicht uitzending van omroep HOI. De Township community lijkt op het vroegere Noaberschap. Altijd mooi dat mensen naar elkaar omzien en elkaar voort helpen. Dus Janny je bent al net zo beroemd als hier in Nijverdal. Geniet nog lekker van al het moois wat PE en Zuid Afrika te bieden heeft en dat je nog meer schatten van de flora en fauna mag gaan ontdekken en beleven.

    Lieve groet Roy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hey zus,
    terug van de volleybal,wijntje erbij en toch nog maar even je blog lezen,kon toch niet wachten tot morgen,lekker geskyped ff met je vanavond en dom lachen,leuk verhaal weer,enjoy en dikke kus van ons je weet wel herman en nanja(hij heeft weer kleren aan) hahaha,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hoi Janny

    Wat een gezellige blog weer.
    Jammer dat onze skype-ontmoeting maar zo kort was...ik vond het een partijtje gezellig met je.
    Balen dat de verbinding opeens weg was.
    Vandaag hebben Wilma en ik het Ravijn in Kerstsfeer gebracht. We kunnen zo relaxed samenwerken. Heerlijk.
    Fijne vakantie samen met Marieke en GENIET:)
    Dikke kus en knuffel van Stef en Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hoi Janny,
    Het regent hier, maar we zijn niet jaloers hoor!
    En verhuizen is best wel leuk!
    Je beleeft ook val alles en je geniet er geweldig van
    Ik wens je alsvast een mooie vakantie
    Helaas ging de Sint dit jaar aan onszelf voorbij, alleen de kleinkinderen, die hadden geluk
    Hartelijke groetjes, Mineke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo janny,

    wat een gezellig, lang verhaal.Leuk dat je ons zo op de hoogte houdt, dat we je wel en wee zo goed kunnen volgen. Sinterklaas vieren bij warm weer lijkt me een vreemde gewaarwording. Het zijn hier echt de donkere dagen voor kerst. Vanmorgen was het om 8.45 nog donker en het is vies regenachtig en koud weer.
    Fijn dat het nieuwe huis goed bevalt. Lekker genieten. We spreken elkaar binnenkort wel weer.
    Dikke kus Henk-Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jeetje alweer je 27se blog dat is meer als 2 per maand, goed zo en bedankt dat je zo trouw blijft informeren.Je blogs zijn als het ware brieven aan de achterblijvers.Liefs van Xio

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi buuf,
    Wat een gezellige blog.Allerlei nieuws,we waren al iets op de hoogte door de call.Ook toen brak de lijn.Maar leuk om te horen dat het weer je goed bevalt.We proberen ons te verplaatsen, wat redelijk lukt door je verhalen.Tof, we wensen jullie fijne dagen,en geniet heerlijk van de vakantie.
    Liefs van Beethoven 26

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hey Janny,

    Hier de harde kern van het Ravijn.Vanmorgen BHV
    cursus gehad en weer wat brandjes geblust.Chris had jou wel gemist, je weet wel die leuke man van vorig jaar.We wensen jou nog een fijne vakantie toe en geniet ervan.
    We blijven je volgen.....

    Veel liefs van Angela & Natasja

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Maar hier komt dan wel de reactie.....Er ging iets verkeerd (senior momentje denk ik)

    He Janny,

    Leuk verhaal weer!
    Wij zijn weer thuis en dat is ook fijn. Het weer valt tegen maar dat wisten we van te voren. Wij zullen je straks in ieder geval 'warm' onthalen hoor.
    De kaarten voor CC zijn trouwens binnen, daar wordt je ook warm van ;)

    Liefs XX

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Aaaaaargh!!! Word met een d natuurlijk. Tis vast de jetlag......

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een warme groet uit Myanmar! Onze laatste rondzendmail staat inmiddels op je mail!

    Groet!!!

    Jan en Ada

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo Jannie

    Je hebt een prachtige tijd in Z. Afrika. Geweldig wat je allemaal mee maakt.
    We wensen je fijn kerstdagen toe en een gezond 2012. Het zal raar zijn als je weer in Nederland bent.
    Ook alvast een goede reis toegewenst.
    Wij hebben hier een mooie kerstweek, met veel muziek, gidteravond zijn we naar de regenboogkerk geweest waar een optreden van Advendo was met een kinderkoor. Kinderen zijn heel vrolijk het was dus een vrolijke bij eenkomst. Woensdagavond naar een concert van het Rijssensmannenkoor in Vriezenveen. Dan kerstavond weer een optreden van Ichtus in onze kerk.En dan kan het wel weer. Is er bij jullie ook zoveel aandacht aan het kerstgebeuren met muziek en zang ?
    Ook nog een goede jaarwisseling gewenst en tot de volgende keer.

    Groeten Marga en Frits Juurlink.

    Ik heb nog een bijbelsdagboekje voor je als terug komt. Ga je weer naar je eigen huis of krijg je nog ergens anders onderdak ?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. hallo janny

    We wensen je hele goede Kerstdagen toe.Voor het eerst in Africa Kerst vieren zal ook een hele belevenis zijn.Geniet er van.2012 is in zicht en dit jaar zal er voor jouw ook weer veel veranderen,we wensen je alle goeds toe!en...

    365 nieuwe dagen om te dromen
    te gaan en te komen
    te ontvangen en te geven
    en tussenin:
    gezond en gelukkig leven

    Lieve groetjes,
    Peter en Nelleke.

    BeantwoordenVerwijderen