zaterdag 27 augustus 2011

Afscheid nemen en nieuwe mensen verwelkomen



Alweer bijna 3 weken geleden dat ik de laatste blog schreef, maar de tijd staat niet stil. Veel gedaan en vooral druk met de nieuwe website; verwachting deze week online.

Deze weken is een periode van afscheid nemen van stagiaires die 7 maanden zijn geweest en ook van vrijwilligers, Afgelopen zaterdag afscheidsfeestje in de tuin met lekker veel zon en warm weer.

Zo leuk om een feestje te hebben met de coloured mensen en dat is wederzijds. Je komt elkaar veel tegen gedurende de week, maar dat is werk en toch leuk om elkaar eens privé mee te maken.

Er komen deze weken weer nieuwe mensen, dus dat wordt ophalen van het vliegveld, township tours, wegwijs maken en voorbereiden op de stageperiode; leuk hoor. Maar ook wegbrengen is leuk. De meeste verlangen tocht weer naar huis en willen graag de foto’s laten zien. Het is altijd een dubbele gevoel om weer naar huis te gaan, maar goed eenmaal thuis bij al je vrienden is weer fijn.

Vorige week een bijeenkomst gehad met ouders die voorlichting kregen op de school waar hun kind naartoe gaat. Er zouden 10 ouders komen en de ochtend begon om 09.00 uur. Wie er waren om 9 uur, geen ouders. Dat wil niet zeggen dat ze ook niet komen, maar ze leven niet op en met tijd. Alles in rustig tempo en op z’n Afrikaans. Dus de township in, kijken waar ze blijven en zeggen dat ze ook thee en een lunch aangeboden krijgen. Binnen 15 minuten waren er 13 ouders en dat was genoeg. Er was zelfs wat discussie waarbij iedereen door elkaar praat, maar men had in ieder geval wel een mening…… De problemen zijn niet te vergelijken met de onze, maar ik vond het erg interessant en leerzaam.

Intussen kun je zien dat de lente eraan komt, de bomen worden groen en de vogels hoor je al vroeg ’s morgens, heerlijk we zien ernaar uit.

De nieuwe website gaat deze dagen de lucht in en dat is heel erg spannend. Met z’n drieen zijn we de afgelopen weken erg druk geweest. Teksten schrijven, herschrijven en corrigeren. Erg boeiend om te doen en veel van geleerd.

Donderdag een Award gekregen voor de musical Oklahoma als backstage, had ik niet op gerekend. Mooi om alle mensen weer te spreken na al die maanden dat je met elkaar bent opgetrokken. Een mooie afsluiting van de musical Oklahoma.

Deze week bij Maria geweest; zij woont in de townships en bij haar kan ik verstelwerk brengen. Een vrouw die zich zeer betrokken voelt met de mensen in de townships en zeer actief. Ik loop met haar een rondje en hier en daar maken we een praatje. Sinds kort hebben ze soepkeukens voor de mensen die weinig te eten krijgen. Mooi dat zoveel mensen in de township zo actieg zijn en elkaar ook helpen. Iets verder zie ik een kale plek , vreemd gezicht en vraag aan Maria wat er is gebeurd.

Een paar weken geleden is er een grote brand geweest waarbij 6 mensen zijn omgekomen. Er woonden 2 families en door de verlichting is er brand ontstaan waardoor ze zijn omgekomen. Het verbaasd me nog dat er niet meer huizen in de brand zijn gevlogen, omdat de huizen zo dicht bij elkaar staan. Vreselijk om te zien ; het ging hierbij om 3 volwassenen en 3 kinderen. Je merkt het verdriet nog van Maria.

Ik wens jullie een goede week

12 opmerkingen:

  1. dag Janny,
    Van emoties wordt je sterk, daar heb je inmiddels al veel ervaring mee
    Ik vind het zo leuk dat het je zo goed gaat en dat je zo intens je werk doet en tegelijkertijd er van geniet
    Fijna zondag wens ik je en een goede tijd verder
    Groetjes Mineke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. lieve Janny

    Afscheid nemen, bah ik ben er niet goed in:(
    Maar voor de vrijwilligers is het vast fijn om weer naar hun familie en vrienden terug te gaan.
    Super om weer nieuwe mensen op te halen en te leren kennen en jullie zullen ongetwijfeld blij zijn dat er steeds weer nieuwe mensen komen om te helpen.

    Hopelijk heb je Maria kunnen steunen in haar verdriet.

    Gefeliciteerd met je award!!!! Altijd leuk als er iets onverwachts gebeurt.
    Stef en ik zullen vanavond het glas op je heffen:)
    Jij ook een fijne week en we moeten nodig weer eens mailen

    dikke kus , Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Janny,

    Weer een mooi verhaal uit Zuid-Afrika van jou; met ups en downs, zoals overal ter wereld.

    Hier een zeer geslaagd kampeerweekeinde op de grasvelden van Het Ravijn achter de rug. Ruim 80 kinderen en volwassenen. Iedereen was super enthousiast en ze vragen nu al wanneer het volgend jaar wordt georganiseerd...

    We kijken uit naar de vernieuwde website en de nieuwsbrief.

    Heel veel groeten,

    Jan en Ada

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Zus
    Wat een angstig verhaal van die brand
    En voor Maria natuurlijk ook
    maar jullie zijn ook weer met de gedachten bezig
    met nieuw komers en verlaters
    Zo gaat dat wel natuurlijk
    maar het maakt wel indrukken hier
    nou een hele goede week gewenst
    Hopelijk met veel positiefs
    veel liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Janny,
    Gefeliciteerd met je award. top.
    Wat vreselijk van die brand met nare gevolgen.
    Geniet van de lente.
    Heb een fijne week.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Janny,

    Natuurlijk liefs van mij Hanneke en groeten van Hein en Pim uit Oostenrijk

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lieve Janny,

    Gefeliciteerd! Dit doet niemand je na; een keer in Nijverdal op het podium, dan achter het podium in ZA en gelijk een Award!!
    Ik zal je nu even een lange mail sturen met onze belevenissen.
    Dikke zoen!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. hoi zus,

    Een Award,ja ,toe maar weer, er heeft altijd iets van artiest in je gezeten.Het maakt niet uit voor of achter de coulisen.Saai is het in ieder geval niet daar in Z.A.Nare berichten over de brand.
    Maak er een mooie week van,dan doen wij dat ook.Liefs van Herman ,Nanja en Dorien

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lieve Janny,

    wat een verhaal met hoogte- en dieptepunten!
    Leuk dat er weer nieuwe mensen komen, kun je ze een beetje wegwijs maken, gaat je vast goed af.
    Fijn dat je het zo enorm naar je zin hebt.
    Geniet van de komende lente en het heerlijke weer, we willen wel met je ruilen. Het lijkt hier op dit moment wel herfst!
    Fijne week, dikke kus
    Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hee lieverd, bedankt voor alweer de 23ste (!) blog.Vaak denk ik nog aan de tijd dat we daar samen doorbrachten, het begin van al dit goed werk wat je verricht :-) Pas op jezelf, ik mis je maar ben blij dat je daar bent, want je raakt zo veel levens met je daadkracht en ontoombare enthousiasme.Zoals jij is er maar één! Love always Xio.
    P.S. Je past goed op jezelf toch! :-) Je weet, ook wij hier in Nederland kunnen je nie missen nie!

    BeantwoordenVerwijderen