zondag 24 juli 2011

Verhalen uit de township en de voetbalwedstrijd.

Vorige week naar een jongen in de township geweest die een maand in de bush isgeweest. Dit is voor jongens die 18 jaar zijn om als volwassen man eruit te komen. Voor hij uit de bush komt is er de besnijdenis geweest. Op het moment dat de jongen uit de bush komt is het groot feest. Er waren op het feest waar ik was zeker 80-90 mensen en ze stonden overal de keuken, slaapkamers, buiten, garage noem maar op. De jongen waar het om gaat zit op de grond met een deken om zich die hij een maand lang heeft gedragen. Hij mag niemand een hand geven, maar we houden de stok even vast die hij bij zich heeft. Het is een traditioneel feest van de Xhosa cultuur. Het is wel bijzonder om mee te maken en omdat een huisgenoot Xhosa man is en de jongen kent worden wij ook uitgenodigd met hem te gaan. De vrouwen zitten bij elkaar in de huiskamer en drinken hun eigengemaakte bier. We worden hartelijk welkom geheten en ze vinden het fijn om dit feest met ons te vieren.

Er wordt veel gezongen, gedanst, gepraat en gegeten. Het is feest wat dagen duurt, na een paar uur gaan weg. Weer iets meer van deze cultuur leren kennen; heel bijzonder.

Deze week nog een project waar een aantal vrijwilligers van R4L aan het werk zijn. Als je dan even de tijd neemt om een praatje te maken met jongeren, dan hoor je zoveel problemen. Ze zijn nog zo jong maar hebben problemen die wij ons niet kunnen voorstellen en dan hoor je nog niet alles. Mishandeling, verkrachting, alcoholproblemen.

Op weg naar huis denk ik nog eens na over dit verhaal van de jonge vrouw. Wat kan ik doen? Soms denk ik van niets, maar door te luisteren en iemand persoonlijke aandacht te geven doen we aan de andere kant ook veel. Het maakt je weer heel klein. Je moet het positief blijven benaderen, want met medelijden en huilen help je deze mensen niet. Maar je wilt ze wel graag wat hoop en vertrouwen meegeven en dat proberen we iedere keer weer.

Iemand heeft haar verhaal bij je neergelegd en het betekent veel dat ze dat aan de blanke doet. Weer een stapje in de goede richting.

Ik rijd Port Elizabeth weer binnen en kom gelijk weer in de andere wereld. Zo is het leven in Zuid Afrika. Armoede en rijkdom lopen in elkaar over en soms is dat erg lastig. Maar je kunt het niet veranderen; het is nu eenmaal zo.

Deze week naar het WK stadion geweest voor een belangrijke voetbalwedstrijd. Het stadion was gevuld met 43.000 mensen en veel, heel veel vuvuzela’s. Veel vaders komen samen met hun kind aan de hand het stadion en kijken verbaasd om zich heen. Wat een drukte………maar wat een sfeer. Wat opvallend is dat de supporters van beide ploegen gewoon bij elkaar zit. Er wordt veel gedanst en gezongen. De wedstrijd was niet echt spannend om naar te kijken, maar het was toch er g leuk om mee te maken. Ik schreef het al eerder, maar het stadion wordt veelgebruikt voor verschillende doeleinden. Wedstrijden, concerten noem maar op en dat is mooi. Waar veel mensen bang voor waren is niet gebeurd gelukkig. De entreeprijzen zijn gelukkig voor iedereen toegankelijk!

Vandaag een regenachtige dag sinds weken, maar goed een kaarsje aan, kachel aan, Bouke van Brug op dvd en dat maakt een zondag aangenaam.

Ik wens iedereen een hele fijne week

Hartelijke groet van Janny

13 opmerkingen:

  1. Dag Janny,

    Troost je, ook hier klettert de regen tegen de ramen, staat de verwarming aan en lijkt het eerder herfst dan zomer. Maar, de dames zwemmen een gouden medaille in China bij elkaar en dat geeft weer glans aan deze dag.

    Maak er een gezellige dag van, doen wij ook.

    Heel veel groeten,

    Jan en Ada

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Janny

    Helemaal waar, vaak is een luisterend oor al genoeg
    en een positieve instelling is altijd goed:)
    Wat leuk om weer eens naar het stadion te gaan.
    Hier regent het vandaag ook en daar wordt ik persoonlijk niet echt blij van:(
    Ik ben gewoon een warm weer type, lekker naar buiten,blote benen etc.
    Maar we kunnen er niets aan veranderen en gaan het daarom binnen maar gezellig maken.

    Jij ook een fijne week gewenst
    veel liefs , Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Janny!
    wij zijn terug van een paar weken weg geweest: la douce France heeft ons een paar heerlijke (meestal zonnige) dagen bezorgd! Nu weer als 'reizend prediker' het land door... vanmorgen in de stromende regen NB 345 km gereden v.v. Ommen-Dordt!
    Mooie en moeilijke verhalen geef je ons weer door. Een stukje luisterend met iemand meelopen kan heel veel betekenen!! En mooi om te lezen dat je de zondag viert bij kaarslicht + Bouke en een kacheltje om je te verwarmen! Lieve meid, je bent ongeveer op de helft, wat vliegt de tijd! Tot gauw. Een heel hartelijke groet van Luut & Sonja

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie verhalen Janny! Apart he dat er een heel ritueel plaats vindt als een jongen 'man' wordt.
    Wat leuk dat Jacco en Mawethu naar NL zijn. Zal voor M wel een hele belevenis zijn.
    Heel veel succes met je werkzaamheden. Vind het echt cool om je berichten te lezen en je foto's te zien!!Doe Franklinn en Bridgett de groeten!
    Liefs Lotte

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hans zei:
    Beste Janny, iedere week beleef ik op afstand je ervaringen in Zuid Afrika en pas nu zie ik de mogelijkheid tot reageren. Knap die opbeurende toonzetting te midden van een wereld die zo heel anders is dan de onze, soms ook zo schrijnend te moeten beseffen wat wij wel en zij niet bezitten.Maar ook omgekeerd: zij wel en wij niet!! Een geweldige en rijke ervaring moet het zijn!!Bep is weer thuis en gaat ambulant verder.
    Veel voldoening met je gewichtig werk en de groeten van Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Janny,
    Hier je oudste zus ,uit Almelo regen, regen,Nanja en Herman zijn op de koffie geweest.Was gezellig.
    Wat een bijzondere dingen maak je toch mee stof tot nadenken,we zijn trots op je.

    Dikke kus Truus en Sjoerd

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hallo Janny,

    ook in vroomshoop,regen regen regen,maar kom net terug van de zangdienst,en dat was heel mooi,dus het zonnetje schijnt toch nog iets,nu lekker warm bij de kachel,idd gezellig bij truus en sjoerd.We gaan de laatste werkweek tegemoet en dan vakantie.Ik bel je nog deze week
    dikke kus van hier Herman ik en dorien

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo Janny, wat een bijzonder verhaal van de afgelopen week.Aan de ene kant het feest en dan de verhalen van jonge mensen die het moeilijk hebben. Lijkt me lastig om dan weer om te schakelen.
    Mooi dat de stadions nog gebruikt worden en het lijkt me leuk, ook al is het geen boeiende wedstrijd om daar bij aanwezig te zijn. Sowieso boeiend om alles om je heen te aanschouwen.
    Leuk dat je zoveel onderneemt. We kijken altijd weer uit naar je verhalen.
    Het is hier heel vies weer, net een dag in oktober, dus de houtkachel maar weer aan.

    Een hele fijne week gewenst, Dikke knuffel Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha Janny,
    Wat bijzonder om zo'n ritueel mee te mogen maken! Als toerist kom je nooit zo dicht bij de mensen en hun cultuur, wat natuurlijk logisch is. Niemand wil zomaar een stelletje pottenkijkers op hun vloer.
    Dit geeft ook aan dat je goed bezig bent en dat ze jou ook respecteren. Natuurlijk kun je niet al het leed oplossen maar ik weet zeker dat jij nu al voor meerdere mensen een steun bent geweest. En hebt laten lachen, dat kan gewoon niet anders ;)
    Liefs,Rinus en Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ha Janny. Weer een bijzonder verhaal.
    Fijn dat je een zonnetje kunt zijn voor de mensen daar.
    Gelukkig schijnt vandaag de zon, na een druilige zondag.
    Heel veel groetjes van Hein en Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Jy gaan goed juf Janny! XXX Xio

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ina Hoogsteder-Dekker1 augustus 2011 om 13:32

    dag Janny,
    weer even tijd genomen om je mooie en ontroerende verhalen te lezen.Fijn dat je dit weer wilt delen met velen. Tijdens het opgeschonen van mijn computer documenten kwam ik onze ervaringen van Z-A in 2008 ook tegen. Ja, dan komt de heimwee naar boven. We wensen je weer veel plezier en succes toe. Met een hartelijke groet

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ha die Jannie, net terug van vakantie lees ik dat je ons (nog) niet bent vergeten! Bij kaarslicht nog wel...
    Bedankt voor je aangrijpende en betrokken verhalen. Mooi wat je doet en meemaakt in dat land. Wij hopen dat je temidden van alle narigheid de lichtpuntjes blijft waarnemen. Veel geluk en liefde daarbij.

    Bouke en Marianne

    BeantwoordenVerwijderen